En çok kullanılan bilgisayar destekli tasarım programlarının başında gelen AutoCAD programı ile çizimler; bazen saatlerce, bazense günlerce süren çalışmalarla hazırlanabiliyor. Elektrik kesilmesi, bilgisayarın kendi kendine kapanması veyaprogramın kilitlenmesi gibi durumlarda çalışmaların kaydedilmeyip kaybedilmesi, geçmişte çoğu kez kullanıcıların çalışmalarını kaybetmelerine sebep oluyordu. AutoCAD’in güncel sürümlerinde bulunan otomatik kaydetme ve yedekleme gibi özellikleri sayesinde kaydedilmeyen veya kaybedilen dosyalar yeniden erişilebilir.
AutoCAD Çizim Kurtarma Yöneticisi
AutoCAD programının yeni sürümlerinde bulunan Drawing Recovery Manager adındaki bu özellik sayesinde dosyalar otomatik olarak kurtarılabiliyor. Yarım kalan bir çizim kaldığında “ Önceki oturumunuzda program beklenmedik bir şekilde kapatıldı. Kaydedilmemiş dosyanızı Çizim Kurtarma Yöneticisi ile kurtarabilirsiniz.” yazılı bir uyarı çıkıyor. Böylece yarım kalan çizime devam edilebiliyor. Bu durumun yetersiz kaldığı durumlarda ise kurtarma için çeşitli yollar bulunmakta.
Kurtarma dosyaları, manüel olarak her “.dwg” uzantılı dosya kaydedildiğinde otomatik olarak oluşur. Uzantı olarak “.dwg” uzantılı asıl dosyanın kaydedildiği klasöre “.bak” uzantısıyla kaydedilen kurtarma dosyası ile kolaylıkla çizim kurtarılabilir. Çizimin kaydedildiği klasörde bulunan “.bak” uzantılı dosyayı kurtarmak için Windows kullanıcıları üzerine sağ tıklayarak Yeniden Adlandır komutunu seçtikten sonra uzantısını “.dwg” olarak değiştirebilirler.
Başlangıç düzeyindeki kullanıcılar bu aşamada problemle karşılaşabilirler, çünkü Windows’ta dosya uzantıları varsayılan olarak gizlidir. Gizli olan dosya uzantılarını göstermek için dosyanın kayıtlı olduğu klasörde klavyeden Alt tuşuna basılarak üstte çıkan menüden Araçlar/Klasör Seçenekleri adımları takip edilir. Açılan pencereden Görünüm sekmesinde bulunan “ Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle” seçeneğinin yanındaki işaret kaldırılarak onay verilir. Böylece gizli olan dosya uzantıları gösterilmiş olur. Bu işlemin ardından .bak uzantılı dosyalar rahatlıkla .dwg olarak değiştirilerek kullanılabilir.
Bak uzantılı kurtarma dosyalarının asıl amacı bir yanlışlık yaparak kullanıcı tarafından bozulan dosyanın eski haline getirilmesini sağlamaktır. Bu yüzden bak dosyalarında her zaman kaydedilen dosyanın bir önce kaydedilmiş versiyonunun kopyası bulunur. AutoCAD tarafından bak dosyalarının otomatik olarak oluşturulabilmesi için sistem değişkenlerindeki ISAVEBACK değişkeninin “1” olarak ayarlanmış olması gerekir.
AutoCAD Kaydedilmemiş Dosya Kurtarma
Çalışmaya başladıktan sonra eğer hiç kayıt yapılmamışsa program tarafından otomatik olarak .bak uzantılı dosyalar oluşturulmaz. Çalışma sırasında henüz kaydedilme işlemi gerçekleştirmeden oluşan elektrik kesintileri, program kitlenmesi gibi durumlar için de AutoCAD programında başka çözümler bulunmaktadır.
Autosave olarak adlandırılan otomatik kayıt dosyaları, çalışılan dosyanın otomatik olarak kaydını tutar. Kullanıcı tarafından belirlenen zaman aralıklarında dosyayı otomatik olarak kaydeden bu özellik varsayılan olarak 10 dakikada bir kayıt işlemini gerçekleştirir. Bu kayıtlar, “ .sv$” uzantılı dosyalarda tutulur. AutoCAD programının üstünde bulunan Tools menüsünden Options seçeneği seçildiğinde ekrana gelen pencerede Open and Save sekmesi seçilerek kaç dakikada bir autosave oluşturulacağı seçilebilir.
Otomatik kayıt nereye yapılıyor?
AutoCAD programında henüz hiç kayıt yapılmadan program tarafından olası kayıplara önlem olarak tutulan otomatik kayıtlar, Temporary Folder adı verilen geçici klasörlerde tutulur. Bu klasör, her bilgisayar için farklı olduğundan aşağıda gösterilen yol ile bulunabilir ve düzenlenebilir.
Geçici dosyaların tutulduğu klasörün tam adresini bulmak için programın üstünde bulunan Tools menüsünden Options seçeneği seçilir. Ardından pencerede bulunan Files sekmesinde bulunan Automatic Save File Location bölümünde bulunan adres kullanıcıların sıklıkla sorduğu “temp dosyası nerede?” sorusunun cevabı olan otomatik dosyanın kaydının tutulduğu adrestir. Bu klasörde bulunan .sv$ uzantılı dosya, .bak uzantılı dosyada olduğu gibi yeniden adlandırılarak .dwg uzantısıyla yeniden kaydedilerek kurtarılabilir.
AutoCAD’ın zaman zaman hayat kurtarıcı olabilen autosave özelliği silinen dosyaları kurtarmakonusunda kullanıcıların saatlerce harcadıkları emeğin boşa gitmemesi için kullanılan güzel ve kullanışlı bir özelliktir.
AutoCAD Komutları Kurtarmak
AutoCAD ile çalışırken elektrik kesildiğinde veya bir şekilde işlem yarıda kaldığında yukarıda anlatılan yöntemlerle dosyanın son çalışılan halini kurtarmak mümkündür. Ancak bu durumlarda dosya üzerinde çalışılırken dosyanın işlendiği komutlar tutulmaz. Yani kurtarılan dosyalarda çizimi bir adım geri alma gibi işlemler yapılamaz. Kaybolan dosyada bulunan son komutları kurtarmak için .sv$dosyalarının yanında bulunan .ac$ dosyaları sonlanan oturumda kullanılan komutların tutulduğu dosyadır. Bu dosya ile kaybolan komutların da aynı şekilde kurtarılması mümkün olur.
cadsay.com sitesinden alınmıştır.
0 yorum:
Yorum Gönder
Konu hakkında yorum yapabilir ve sorularınızı sorabilirsiniz.